Greške U Dizajnu Interijera Koje Morate Izbjegavati

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Postoji milijun i jedna stvar o kojoj moramo razmišljati kada preuređujemo svoj dom. Upravo zbog toga možemo napraviti i tu milijun i jednu grešku. Od odabira namještaja, eksperimentiranja s raznim bojama do pozicioniranja umjetnosti i tako dalje. Čak i najmanje sitnice koje su Vama možda nebitne, mogu imati krucijalni utjecaj na izgled Vašeg doma. Ako već planirate uređivati dom u potpunosti na svoju ruku, odlučili smo s Vama podijeliti savjete pomoću kojih ćete izbjegavati glavne greške u dizajnu interijera.

NEPLANIRANJE PRIJE KUPOVINE

Ne možete krenuti u dućan po namještaj prije nego li ste dobro razmislili što točno želite. Namještaj nije jeftin, te bi Vam trebao trajati nekoliko godina. Prije nego što uopće pomislite na kupnju morate sami sebi odgovoriti na nekoliko pitanja. Što točno želite, kakav stil preferirate? Koje su dimenzije namještaja koji bi voljeli kupiti? Unutar kojeg budžeta si ih možete priuštiti?

Sastavite konkretan popis namještaja s mjerama prije nego krenete na bilo koju šoping avanturu. Nakon što ste sebi odgovorili na osnovna pitanja, tada dolazi vrijeme u kojem krećete u ekspediciju i potragu za najboljim komadom namještaja koji Vam treba.

Uvijek morate imati ideju što tražite i što očekujete prije nego krenete u kupnju, jer ovaj krucijalni dio je domino efekt za greške u dizajnu interijera. 

OMJER I KOMBINACIJA NAMJEŠTAJA

Omjer i proporcije namještaja u prostoriji vitalni su dio dobro uređenog doma.

Kao što je jedan dizajner jednom rekao, zamislite svoju prostoriju kao da je veliki grad, sa svim neboderima i zgradama. Sada zamislite da su sve zgrade jednake visine, kako bi to samo čudno izgledalo. Nikada ne bi ste trebali htjeti postići da sve u prostoriji bude jednake veličine.

Ovo je jedna od čestih pogrešaka koja se događa. Neki postavljaju previše malih stvari u prostoriji, ne dajući mjesto koje zadržava pogled kad se uđe u prostoriju. S druge strane poneki postavljaju previše velikih komada namještaja koji čine prostor natrpanim i malim.

Naši dizajneri daju veliku važnost kombinacijama različitih veličina u prostoriji jer samo pravim proporcijama ste jedan korak bliže ka savršenom dizajnu.

BIRANJE BOJA ZIDOVA

Ovo je vjerojatno najveća greška s kojom se susrećemo. Probati ćemo to ovako napisati kako biste zapamtili jednom za svagda:

BIRANJE BOJE ZIDOVA JE ZADNJA STVAR KOJI BIRATE U PROSTORIJI!

Odabir boje zida i bojanje prije odabira tekstila i tkanine su početne greške u dizajnu interijera. Prije svega, prvo trebate odabrati tkanine i tekstil. Zašto? Puno je lakše prilagoditi boju zida tekstilu nego tekstil boji zida. Namještaj je puno skuplji od boje za zidove.

TRAŽENJE POMOĆI

Uređenje doma može biti jako skupi projekt koji iziskuje jako puno vremena. Svi koji su uređivali ili renovirali svoj dom, apartman ili poslovni prostor svjesni su na koliko detalja se mora paziti. Zašto ne potražiti profesionalnu pomoć? Dizajner interijera pomaže Vama, a ovdje možete pročitati sve benefite usluga dizajnera interijera.

Većina ljudi ima pretpostavku kako je usluga dizajna interijera skupa. Pretežno gledate fotografije prostora koji su jako luksuzno uređeni, i naravno da takve prostorije koštaju. Cijene najviše variraju o kvadraturi i kompleksnosti projekta, što znači da Vaše cijene ne mogu biti unaprijed definirane. Slobodno se javite kako bi saznali koliko košta usluga baš za Vaš prostor i Vaše potrebe.

POSTAVLJANJE UMJETNOSTI

Najlakši način za dodavanja stila i osobnosti prostoriji je pomoću umjetnosti. Isto tako, ako je slika krivo postavljena, može unakaziti izgled prostorije. Najčešća greška je visoko postavljanje slika. Slike bi trebale biti postavljene u ravnini očiju. Točnije, najbolje bi bilo postaviti ih između 144 cm do 152 cm od poda. Ukoliko se radi o prostoriji s višim stropom, umjetnost možete postaviti malo višlje kako bi unijeli balans.

Foto: Houzz

ZAKLJUČAK

Kreiranje doma prilagođenog Vašim potrebama i željama je naporan posao, no sada je malo lakše kada smo eliminirali glavne greške u dizajnu interijera. Ako zapnete ili mislite da to ne možete izvesti sami, mi smo tu kako bi Vam uštedjeli vrijeme, novac, a i živce.  Jer dom je nešto u čemu dugoročno uživate, stoga potrudite se da uistinu uživate.