Intervju sa dizajnericom specijalne kolekcije Metropolit Studio kuhinja

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Pogled je neodvojiv dio enterijera kao i eksterijerski plašt objekta koji se prožima sa unutrašnjim uređenjem.

Intervju: Mersiha Karić MA, Arch

Mersiha Karić magistrirala je arhitekturu 2008. godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Tokom svoje karijere radila je u Evropi i Africi, osvajala nagrade i pisala za mnoge magazine. Osnivačica je studija i bloga Stilistica. Arhitektica i dizajnerica enterijera, kroz brend Stilistica istražuje, kreira i definiše nove prostore i segmente svakodnevnog života. Usredotočena je na ono što nazivamo ‘enterijerima za život’, a u u stalnoj je potrazi za novim granicama. U nastavku razgovaramo o trendovima u enterijerima, projekatima koji su aktuelni, ali i ljubavi prema arhitekturi.

M-kvadrat Home: Prije samih detalja o uređenju doma, Mersiha da li nam možete reći nešto više o Vama, otkud ljubav prema arhitekturi i dizajnu enterijera?

Mersiha: Strast prema arhitekturi i dizajnu nije stvorena preko noći. Tokom godina rada postepeno sam prihvatala da to nije samo moje zanimanje, već životni stil, pa se tako ta ljubav vremenom počela prožimati u svim sferama moje svakodnevnice. Kroz istu tu prizmu arhitektonskog mindset-a posmatram i modu i putovanja, ali i sve druge stvari koje me okružuju. Budući da iza svakog pozitivnog rezultata stoji jako mnogo ulaganja, primjetila sam da je baš to ključ daljnjeg uspjeha – ljubav prema poslu, te pomjeranje vlastitih granica.  

M-kvadrat Home: Šta je po Vama imperativ u kreiranju jednog ugodnog  prostora za dnevni boravak?

Mersiha: Iskrena komunikacija između klijenta i arhitekte je najbitnija! Svaki projekat je individualan svojim inicijanim parametrima poput: dimenzija, osvjetljenja, budžeta i ostalog, stoga se moj fokus prilikom dizajna uvijek prvenstveno definiše ispravnim projektnim zadatkom. Ugodnost se diferencira na mnogo načina i prema našim personalnim željama, zato često kažem da je najteže dizajnirati nečiji životni prostor. Kada bih morala izabrati elemente u koje uvijek vrijedi uložiti rekla bih: kvaltetne i skladno osmišljene podne i zidne obloge, udobna sofa i besprijekorna rasvjeta.

M-kvadrat Home: Kako biste opisali vlastitu inspiraciju i stil uređenja?

Mersiha: Moja inspiracija je apsolutno relativan pojam i zavisan od projekta do projekta. Ponekada, bez obzira na trenutne trendove osjetim potrebu da inspiraciju pronađem u nečemu što ja lično smatram interesantnim, i svakako to pokušam jasno naglasiti kroz dizajn, te uvjeriti investitora da je to baš ono što će učiniti njegov projekat posebnim. Stil uređenja nije tako jednostavna stvar za prisvojiti, kao i definisati sebe kroz jedan pravac. Ja ustvari i ne želim da imam svoj jasan stil. Želim da se transformišem od projekta do projekta, iz godine u godinu i ne želim se ponavljati. Mislim da generički dizajn nije dovoljno intrigantan. Ono što dobijam kao feed-back kroz godine, od klijenata, je da su moji enterijeri prostor u kojem se zaista živi, te koji ispunjava njihove lične estetske i funkcionalne standarde.  

  • M-kvadrat Home: Navedite nam neke od “trikova” koje vi koristite kako biste primjerice prostor kuhinje učinili fleksibilnijim?

Mersiha: Trikovi su beskrajni, a dizajn kuhinja je teško ponoviti… Uvijek je to rješavanje zadatka kroz više aspekata, a rezultat je nešto što se očekuje sa velikim nestrpljenjem. Nedavno sam dobila prijedlog od jednog klijenta da napravim katalog kuhinja koje sam dizajnirala do sada. Mislim da ih ima na stotine… Ono što je trenutno aktuelno, a vezano za Vaše pitanje je, novi dizajn salona Metropolit Studia u kojem će kupci moći pronaći 5 različitih kuhinja za 5 životnih stilova. Interesantan koncept koji sam radila sa velikim užitkom, a iza kojeg stoji analitički pristup tržištu i korisnicima. Dizajn je došao spontano nakon toga, materijale je diktirao kvalitet, a kupci će reći da li sam uspjela u svojoj kreativnoj avanturi.

  • M-kvadrat Home: Na koje projekte ste posebno ponosni?

Mersiha: Ponosna sam na svaki projekat, zato što uvijek ulažem 100% svog znanja i svemu pristupam sa velikim interesovanjem. Postoji par projekata na kojima trenutno radim i veoma sam uzbuđena jer su već u fazi realizacije. Jedan od njih je aparthotel na Jahorini, koji namjeravamo završiti do kraja godine. Idejni projekat objekta i dizajn luksuznih apartmana radila sam toku 2020. Ovom projektu sam posvetila jako puno vremena i energije, što će, nadam se, rezultirati i dobrom realizacijom. Svaki od apartmana karakteriše komforan zajednički prostor, modernog stila i veoma tople atmosfere, sa kaminom, sofom i trpezarijskim stolom u fokusu. Pogled je neodvojiv dio enterijera kao i eksterijerski plašt objekta koji se prožima sa unutrašnjim uređenjem.

  • M-kvadrat Home: Šta je to, što bi korisnici trebali imati na umu prilikom redizajna prostora?

Mersiha: U svemu, uvijek je najbolje konsultovati se sa profesionalcem i postaviti realne ciljeve. Danas se nažalost, rijetko postupa na ovakav način. Svi estetiku stavljaju na prvo mjesto i pokušavaju preslikati ono što vide na društvenim mrežama u svoj prostor, te tako biti kreativci. To nažalost može biti veliki problem, a realnost je da oni koji su jednom to napravili više nikada neće ponoviti istu grešku.

  • M-kvadrat Home: Koje materijalizacije najviše primjenjujete u vlastitim kreacijama?

Mersiha: Pokušavam diverzificirati svoj dizajn, oblike i materijalizaciju, međutim to nekada može biti jako teško na prostoru u kojem živimo. Mi nažalost nemamo bogat spektar različitih materijala u građevinskoj industriji i uređenju enterijera. Primjetićete da smo svi mi, lokalni arhitekti i dizajneri, uglavnom vezani za slične ili iste proizvođače. Nadam se da će se to uskoro promijeniti, te da ću i ja lično moći biti dio te promjene koja će našem tržištu donijeti bolje i sigurnije materijale, kao i produkte.

  • M-kvadrat Home: Gdje vidite sebe u budućnosti?

Mersiha: Zaljubljenik sam u produkt dizajn. Obožavam fantastične komade namještaja, koji odišu elegancijom, sofisticiranošću i vrhunskim umjećem izrade. Baš u tome vidim proširenje svog poslovanja – kroz promociju velikih brendova koji zaslužuju svoj prostor na našem tržištu. Planiranje je ključ svega što radim, pa tako i ovog segmenta, ali u 2021. sigurno će stići osvježenje za sve zaljubljenike u poznate reginonalne i internacionalne potpise. O daljoj budućnosti ne razmišljam sa velikim nestrpljenjem. Želim se transformisati, učiti, stvarati… i pustiti vremenu da pokaže koliko daleko mogu stići.