Pravila Za Dizajn Interijera Koja Bi Trebali Znati

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Što čini savršen dizajn interijera? Perfektno ispeglane zavjese, mramorna radna ploča u kuhinji, odlično ozvučenje i osvjetljenje, skupocjena umjetnička djela… Možemo nabrajati do prekosutra. Zašto? Svaka osoba u glavi ima svoj savršeni dizajn interijera, svoj DOM IZ SNOVA. Ukusi se razlikuju, ali unatoč subjektivnom viđenju dizajna, postoje neka određena pravila za dizajn interijera koja morate znati. Bilo da je riječ o novopečenoj obitelji koja ulazi u svoj novi dom, selidbi iz starog u novo, renovaciji ili pak uređenju vikednice, kuće za odmor i apartmana. Kada uređujete i obnavljate svoj dom, možda ćete naići na probleme kod temljenih elemenata, kao na primjer: koje su proporcije ispravne i točne ili kako najbolje izabrati boje zidova, svjetiljku itd..

Zato smo zbog Vas napravili kratki vodič s nekim praktičnim savjetima i općim pravilima za dizajn interijera kako biste što lakše započeli svoj redizajn.

Napravite slojeve – ali nemojte pretjerati

Što znači pretjerati? Pa zapravo, to je vrlo subjektivan pojam kao što smo gore naveli.. Razlikuje se od osobe do osobe i stvar je ukusa, ali u jedno smo sigurni – nemojte pretrpati prostor, znate kako kažu – manje je više?!

Razmislite o prostoru u smislu slojeva koji će graditi sobu – boja, tekstura, tkanina, uzorci, rasvjeta, slike, biljke, namještaj, dodaci – i uredite onako kako volite, a ne onako kako diktiraju trendovi.

Dajte namještaju da diše

Za udoban životni prostor razmislite o praktičnosti i estetici. Jedno od pravila za dizajn interijera je da ostavite 45 cm između dvosjeda/trosjeda i stolića za kavu.


Kada odabirete stolić za kavu, pobrinite se da ne nadvlada sobu. Najbolje je da stol bude oko pola ili čak ⅔ duljine kauča.

Odaberite odgovarajući tepih

Previše lijepih soba uništavaju tepisi koji nisu odgovarajuće veličine. Često je najveća dostupna veličina 240cm x170cm, što je u redu za sobu srednje veličine, ali može izgledati malo šašavo u velikom prostoru. Kako bi Vaš tepih izgledao sjajno u Vašoj sobi, osigurajte da barem prvih 60 cm bude ispod kauča ili fotelje.

Za razliku od stalno korištenih dijelova doma kao što su hodnik i dnevni boravak, gdje praktičnost vjerojatno premašuje dizajn, spavaća soba je manje “prometna”. Većina dizajnera odabrati će luksuzan tepih za spavaću sobu u usporedbi s tepihom koji biraju za druge sobe.

Uredite svoje prozore

 Duge, decente zavjese znak su elegancije, dobrog stila i luksuzno uređenog doma. Čak i manje skupe tkanine izgledati će bolje ako koristite podstavu. Ako je zastor podstavljen sa jednim slojem laganih zavjesa tada se funkcija blokiranja svjetla, ali i toplinske i zvučne izolacije znatno pospješuje. 

Pokušajte iskombinirati tepih i zavjese tako da prostor bude maksimalno u ravnoteži.

Pazite da Vam dužina zavjese ne bude viša od 1,5 cm od poda jer će u suprotom izgledati neuredno.

Odaberite pravu tkaninu za pravo mjesto

Kada odabirete tkaninu, ljepota materijala nikad ne smije premašiti funkciju, stoga pazite da odaberete prikladan materijal za svrhu za koju ga namjeravate koristiti. Na slici možete vidjeti, tamnu zavjesu koja pomaže stvoriti opuštajuću atmosferu kakva je potrebna u spavaćoj sobi. Vlasnici su se malo poigrali s bojama te napravili odličan sklad između tamnih i svijetlih nijansi smeđe i sive.

Ukrasite zidove

Jedno od najvažniji pravila za vješanje slika i fotografija je da ih ne postavite previsoko. One bi trebale biti na visini očiju. Savršena visina je u prosjeku razina oka, koja je oko 145cm od poda do središta slike.  Ako je više slika na zidu, stručnjaci preporučuju da ih stavite na različite visine. Glavna slika bi trebala biti obješena na razini očiju, a ostale raspoređene u odnosu na nju. Osim vodoravno, možete ih postavljati i okomito. Također je bitno da bude centrirana – ako je slika iznad sofe, onda treba biti u sredini.


Dakako, kako kažu svako pravilo ima i iznimku. Ako imate omiljenu, manju sliku, pokušajte ju objesiti iznad nekog ormarića ili pored podne svjetiljke koja će joj dati neku posebnu notu.

Kuhinjski standardi

U slučaju da niste pročitali naš članak o kuhinjskim dimenzijama koje morate znati, evo malog osvrta.
Standardna kuhinjska mjera ormarića je 60 cm. Radna ploča dubine je 60 cm, kao što su i standardne kuhinjske dimenzije aparata. Tradicionalno je pravilo da je udaljenost između otoka i donjih kuhinjskih ormarića 120 cm, prema dimenzijama potrebnim za dvoja vrata  od 60 cm u potpunosti otvorena u isto vrijeme. Međutim, pretežno nikad ne otvaramo baš ta dvoja vrata istovremeno – čak i ako trebate, otvorite jedna pa druga – te u zadnje vrijeme u kuhinjama prevladavaju ladice, a ne baš svuda vrata, preporučuje se optimalna udaljenost od 100 cm.

Stol za blagovaonicu

Obratite pažnju na ključna mjerenja kada postavljate stol kao i na odabir stolica. Svaka osoba (i njena stolica) bi trebala imati oko 60cm prostora za sebe, ako želite izbjeći udaranje koljenima i stopalima jedno od drugih. Istovremeno, minimalna širina potrebnog prostora između ruba stola i zida ili nekog drugog komada namještaja je 75cm. Zašto? Kako bi omogućili ljudima da uopće sjednu za stol ili kako bi izašli. Za većinu ljudi, najudobnije je da su stolice oko 30 cm ispod visine stola.

No morate znati da su to mjere za većinu, stoga za neke osobe treba više ili manje mjesta.

Neka se sjaji

Prilikom odabira lustera kojeg želite postaviti iznad stola u blagovaonici, potrudite se da je između pola i ⅔ širine stola. To će osigurati da sve bude u razmjeru.

Isto pravilo se može primjeniti i na duge, a tanke visilice, kao što je prikazano na slici. Isti omjer, ali između pola i ⅔ duljine stola!

Izađite iz sjene

Vjerovali ili ne, postoje pravila dizajnera i dekoratera koja obuhvaćaju veličinu sjenila u odnosu na njegovo postolje. I možemo se zahvaliti što postoje jer je ponuda svjetiljka toliko velika da bi odabir bio čisto kockanje. Slijedite ova pravila i nećete pogriješiti!

Što se tiče visine, visina sjenila trebala bi biti 40%, a visina postolja 60% cijele svjetiljke. S druge strane, što se tiče širine, širina sjenila trebala bi biti duplo veća od širine postolja.

Ako želite svjetiljku s tankim postoljem, izaberite malo manje od duple širine sjenila, jer će tako postići elegantniji izgled.