Kuhinjske dimenzije koje morate znati

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Bilo da kupujete novi stan, a time i novu kuhinju ili samo planirate staru kuhinju zamijeniti sa novom, planiranje se može činiti kao težak zadatak, pogotovo ako ne znate kuhinjske dimenzije koje vam mogu olakšati život. Čak i pronalažanje gotove kuhinje može biti izazov – dok zadovoljimo sve svoje kriterije može proći vječnost. Postoji tako širok raspon i izbor raznoraznih stilova, boja i dimenzija da od prevelikog izbora ne znamo što bismo uopće izabrali. Uz ove savjete olakšati ćemo Vaše muke.

Osnovno razumijevanje ključnih dimenzija, kao što su visina radne ploče i širina uređaja, odličan je temelj za Vaš projekt. Zajedno s dimenzijama prostora na raspolaganju za ormariće, možete početi planirati i istraživati ono što Vam najbolje odgovara. Bookmark-ajte ovaj korisni vodič kako bi saznali sve bitne kuhinjske dimenzije !

Širina jedinica i uređaja

U grubo, možete planirati novu kuhinju koristeći modul od 60 x 60 cm. Ta veličina spada u standardne kuhinjske dimenzije uređaja, kao što su pećnice, perlice posuđa, sudoperi pa čak i hladnjaci.

U velikoj kuhinji, u mogućnosti ste dopustiti si veće uređaje kao što su Američki veliki hladnjaci i štednjaci – oboje pretežito 90 cm i širi. Male kućice i mali prostor mogu čak zahtijevati i manje kuhinjske dimenzije od standardnih kao što su npr. 45 cm široka perlica suđa, 50 cm sudoper, pa čak i hladnjak visine pulta. Također, postoji i širok raspon dimenzija ladica, međutim 60 cm modul je dobar početak za testiranje svojih mogućnosti.

Savjet PLUS

Donji kuhinjski ormarići ne bi smjeli biti niži od 85 cm (s radnom plohom), a ormari predviđeni za ugradbene aparate obično su visoki između 2 do 2,5 m.

Visina radne ploče (kuhinjski pult)

Standardna visina radne ploče u prosjeku je 90 cm. To se uspoređuje sa standardnom visinom stola koja je 75 cm. No, 90 cm je samo prosječno. Ako ste jako visoki, ili jednostavno preferirate visoke pultove i odlučite se na kuhinju po mjeri – nije nužno skuplja opcija od gotove iz dućana – možete odrediti visinu ugodniju za Vaš stas. U maloj kuhinji, viša radna ploča mogla bi Vam priuštiti mogućnost dodatnih – i vrlo korisnih – ladica i prostora za pohranu.

Visina kuhinjskog otoka

Radna strana otoka (tj. 60 cm dubine okrenuto prema kuhinji) treba odgovarati visini kuhinjske radne ploče, ali se može mijenjati tako da odgovaraju Vašim potrebama. Na primjer, ako postavite dodatnu ploču iznad glavne jedinice, dobivate odličan prostor za doručak. Visina od 110 cm je savršena za doručak.

Radna ploča i dubina kuhinjskog otoka

Standardna radna ploča dubine je 60 cm, kao što su i standardne kuhinjske dimenzije aparata. S druge će strane pak, otok imati minimalnu dubinu od 60 cm. Dodajte još 30 cm za stolice, dodatni prostor za pohranu ili dekoraciju. Možete i dodati 60 cm ako želite oboje ili preferirate dubok prostor za pohranu sa obje strane.

Ukupne kuhinjske dimenzije odrediti će je li najbolja dubina otoka 60 cm, 90 cm ili 120 cm. Debljina radne plohe uglavnom je 4 cm.

Razmak između radne površine i zidnih ormarića

Neophodan je razmak od minimalno 40 cm između vrha radne ploče i najnižeg dijela zidnih ormarića ili polica, ali je preporučljivo da je razmak između 50 i 60 cm. Uzmite u obzir i udaljenost koja će biti potrebna između štednjaka i nape. Ako je Vaš štednjak na plin, razmak bi trebao biti 65 cm, a 55 cm razmaka iznad električnih ili indukcijskih kuhala.

Imajte na umu da ako želite stvoriti ravnu liniju između svojih zidnih ormarića i nape, morat ćete prilagoditi visinu ormarića u skladu s time.

Kuhinjske dimenzije zidnih ormarića

Kako bi se povećao pristup pretežito je dubina 30 cm- duboki ormarići smanjuju preglednost, pogotovo ako ste nižeg rasta – te kako bi se spriječilo udaranje glavom u ormarić dok kuhate.

Visina ormara ovisi o Vašem osobnom ukusu. Sa ormarićima pune visine do stropa ujedno izbjegavate prašinu koja se nakuplja na gornjoj plohi. Isto tako stvarate više prostora za pohranu onih uređaja, spravica i aparata koje ste kupili na velikoj rasprodaji misleći da će Vam trebati, a zapravo ih nikad niste upotrijebili. Opet, s druge strane ako odaberete manje ormariće i najviše od svega brine Vas prašina, savjet je da stavite novine preko gornje plohe te nakon nekog vremena maknete, prebrišete i stavite nove.

Udaljenost otoka i donjih kuhinjskih ormarića

Ovo je izuzetno važno ako ste zamislili na otoku sudoper ili štednjak.

Tradicionalno je pravilo da je udaljenost 120 cm, prema dimenzijama potrebnim za dvoja vrata  od 60 cm u potpunosti otvorena u isto vrijeme. Međutim, pretežno nikad ne otvaramo baš ta dvoja vrata istovremeno – čak i ako trebate, otvorite jedna pa druga – te u zadnje vrijeme u kuhinjama prevladavaju ladice, a ne baš svuda vrata, preporučuje se optimalna udaljenost od 100 cm. Ta udaljenost će Vam omogućiti da teški lonac iz pećnice u jednom mahu bez dodatnih koraka prebacite na radnu površinu ili otok, te naravno omogućuje vizualnu povezanost cijele kuhinje.

Gdje je prostor malen, udaljenost se može smanjiti do 90 cm – ako uopće stane. Budite pažljivi i razmislite gdje ćete postaviti perlicu posuđa, pošto se tradicionalne perilice otvaraju prema dolje – pazite da se ne dogodi da ne možete otvoriti perlicu do kraja – ne biste vjerovali može se dogoditi!

Udaljenost između kuhinjskog namještaja i stola

Minimalna udaljenost između kuhinjskog stola i namještaja je 100 cm. Uzmite u obzir da širina stola i kuhinjskih elemenata mora biti barem 350 cm. Širi stol bi poremetio ravnotežu, ali bi se mogao postaviti tako što bi se izbacio jedan red stolica.

Visina ladice

Plitke ladice, sa minimalnom visinom od 6 cm, korisne su za pribor za jelo, pohranu aluminijske i samoprijanjajuće folije, začine i druge plitke predmete.

Dublje ladice pogodne su za lonce i tave, a mogu se koristiti i sa umetcima za posuđe i razne druge, velike predmete. Međutim, izbjegavajte ladice koje su pretjerano duboke, jer one mogu postati jako teške kada su napunjene kao što je i teško popuniti ju cijelu.

Dobro rješenje je da pliću ladicu stavite iznad dvije jednako duboke velike ladice. Kada je potrebna dublja ladica zbog estetskih razloga, unutarnje ladice mogu povećati svoju funkcionalnost, bez kompromisa po izgledu. Opredijelite ju nekim pregradama ili košarama za pohranu krumpira, luka ili čak ulja, octa i ostalih potrepština.

Kuhinjske dimenzije preostalih kutaka

Kuhinja treba osigurati prostor za pohranu za sve oblike i veličine, tako da razmislite i smislite neko kreativno rješenje o tome kako iskoristiti svaki centimetar.

U velikom broju kuhinja koje su dizajnirane od strane ‘stručnjaka’, korišteni su standardni obrasci i dizajni bez povratne informacije o funkcionalnosti. Stoga, ako ste se odlučili za stručnjaka, posavjetujte se sa nekolicinom prije konačnog odabira.