Dove & Pashmina – Dizajn kuhinje sa neutralnim tonovima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Novi projekat je toku, a realizaciju kuhinje sa ostrvom povjerila nam je Stilistica.info, koja je u sklopu projekta napisala i obrazloženje za sve one koji će poželjeti enterijer sa nijansama sive i bež. Više pročitajte u nastavku: 

“Čini se da siva boja danas preuzima bež svuda u uređenju doma i dizajnu. Ako ste poput mnogih, i već imate bež komade koje i dalje želite ili morate uklopiti u svoj dom, postoje načini miješanja nijansi koji mogu pomoći u stvaranju izgleda koji priželjkujete.  

Prvo pitanje koje često dobijem od klijenata koji su savšeni kandidati za kombinovanje sive i bež, obično je: ‘Da li je to uopšte moguće?'Odgovor bi bio: ‘Da, moguće je, ali je istovremeno jako zahtjevno i traži mnogo, mnogo analize i testiranja uzoraka.'Moj odabir za ovu kuhinju su bile ‘dove gray’ u matu, i ‘pashmina beige’ u sajnoj obradi. Ova siva boja dopunjuje svijetle i tamne površine, čineći je lakom prijelaznom nijansom ako želite prozračnu kuhinju koja nije pretežno bijela. Zaista je teško pronaći svjetlije neutralne tonove bež boje koje su bogate, s puno dubine, ali Pashmina je jedna od tih i vjerojatno mi je najdraža, pogotovo u sjaju.Završna obrada znači da materijali mogu ponuditi različite osobnosti u različitim okruženjima. Ne bojte se prekršiti pravilnik o stilovima radnih ploča. Iako nam se uvijek činilo da je drvo namjenjeno tradicionalnom dizajnu kuhinja, danas to više nije slučaj. 

Kako bih sivu i bež učinila savršenim parom, izabrala sam Halifax Natur by Egger radnu ploču i splashback. U Halifaxu sam jednostavno pronašla obje nijanse između sitnih i krupnih godova predivnog rustikalnog izgleda. Organizacija kuhinje unutar zajedničkog prostora dnevnog boravka i trpezarije uvijek će biti izazov za sve one koji ne vole da se baš sve vidi u njihovoj kuhinji. Često moramo predviđeni plan U kuhinje pretvoriti u kuhinju sa ostrvom koja će ‘zatvoriti’ prostor, i dati nam dozu privatnosti dok pripremamo naša najdraža jela, a gosti i porodica su tu, svega par koraka od nas.

Vrlo popularan izbor u kućama otvorenog plana je kuhinja sa ostrvom. Ovakva kuhinja pruža i veliku radnu površinu ili prostor za odlaganje u sredini kuhinje. Otok može sadržavati površinu za kuhanje, posuđe za pripremu ili mini biblioteku kao što je to slučaj u našoj kuhinji. Bilo da svoj kuhinjski prostor dizajnirate kao mjesto za druženje ili kao područje koje će vam kuhanje učiniti jednostavnim i ugodnim, uvijek više puta razmislite o funkciji i idealnom koloritu, jer dizajn kuhinje je nekada zahtjevan i za najiskusnije.”

Materijali, dizajn i proizvodnja:
Akrilne fronte kuhinje:  Paludet Mario & C.
Mat fronte kuhinje:  Paludet Mario & C.
Splashback i radna ploča: Egger 
Kuhinjski aparati: Gorenje 
Dizajn: Stilistica.info 
Proizvodnja: Metropolit Studio d.o.o.